Vinkit LED-työvalon valintaan
Kuinka valita paras LED työvalo?
Parhaan työvalon valinnassa tärkeintä on löytää valaisin, joka vastaa tarpeitasi ja tarjoaa tarvittavan valotehon ja käyttömukavuuden. Tässä muutamia vinkkejä parhaan työvalon valintaan.
LED-työvalon valitsemisessa on noin neljä pääominaisuutta jotka kannattaa huomioida lampun valinnassa
- LED-polttimon tyyppi
- Ladattava vai ei ladattava sekä akun tyyppi
- Käyttömukavuus ja kiinnitettävyys
- Tiiveysluokka ja kestävyys
DIP-LED tarkoittaa Dual In-line Package Light Emitting Diodea eli kaksoisrivissä olevaa pakattua valoa emittoivaa diodia. Se on yksi LED-teknologian varhaisimmista muodoista.
SMD-LED tarkoittaa Surface Mount Device Light Emitting Diodea eli pintaliitoskomponenttina käytettävää valoa emittoivaa diodia. Se on yksi yleisimmistä LED-teknologian muodoista ja sitä käytetään laajalti erilaisissa sovelluksissa, kuten valaistuksessa, näytöissä, elektroniikkalaitteissa ja autojen valoissa.
COB-LED tarkoittaa "Chip-on-Board Light Emitting Diodea", mikä on LED-valonlähdeteknologia, jossa useita LED-siruja asetetaan suoraan piirilevyn pinnalle ilman erillistä koteloa tai pakkausta. Tämä teknologia mahdollistaa korkeamman valotehon ja paremman lämpöhallinnan verrattuna perinteisiin LED-pakkaustyyppeihin, kuten DIP-LED tai SMD-LED. Työlampuissamme mm. Fenix CL28R käyttää COB-LEDejä.
Työlampuissa LEDin värintoisto ja värisävy ovat erityisen tärkeitä tekijöitä
Värintoisto: Työlampun tulisi olla hyvä värintoisto, jotta työskenneltävät kohteet näkyvät mahdollisimman luonnollisina ja selkeinä. Korkea värintoistoindeksi (CRI) on tärkeä, jotta voidaan erottaa värit oikein, mikä on erityisen tärkeää esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa.
Värisävy: Työlampun värisävyn tulisi olla sopiva työympäristöön ja tehtäviin. Lämmin valkoinen valo parantaa kontrastia ja lisää työn mielekkyyttä kun taas neutraali valkoinen tai päivänvaloa muistuttava valo tar näkemystä ja tarkkuutta vaativiin tehtäviin.
Valoteho
Riittävä valoteho työvaloissa on tärkeää sekä työturvallisuuden että työtehokkuuden kannalta, ja se voi parantaa työntekijän työskentely mukavuutta ja suorituskykyä hämärässä. Valotehon tarve työkäytössä riippuu useista tekijöistä, jotka voivat vaihdella työympäristön, tehtävien ja työskentelyolosuhteiden mukaan.
Työympäristö: Valotehon tarve voi vaihdella erilaisissa työympäristöissä, kuten sisätiloissa, ulkona tai pimeissä tiloissa. Esimerkiksi ulkona tai pimeissä tiloissa saattaa tarvita enemmän valotehoa (lumeneita), jotta työskentelyalue olisi riittävästi valaistu.
Tehtävien vaativuus: Työtehtävien luonne ja vaativuus voivat vaikuttaa valotehon tarpeeseen. Tarkkuutta vaativissa tehtävissä, kuten hienomekaanisessa työssä tai laadunvalvonnassa, saattaa tarvita kirkkaampaa valaistusta, kun taas yleiskäytössä valoteho voi olla vähemmän kriittinen.
Työskentelyetäisyys: Työvalon valokeilan kantomatka ja leveys voivat vaikuttaa valotehon tarpeeseen. Jos työskentelyalue on laaja tai työskentelyetäisyys suuri, saattaa olla tarve suuremmalle valoteholle jolla voidaan varmistaa, että koko alue on riittävästi valaistu.
Työskentelyolosuhteet: Tietyissä olosuhteissa, kuten hämärässä tai sumussa, saattaa tarvita myös enemmän valotehoa tai tietyntyyppistä värilämpötilaa kompensoimaan heikkoa luonnonvaloa ja parantamaan näkyvyyttä.
Ladattava akku vai normaalit paristot?
Ladattavuus on nykyisin työvaloissa lähes kaikkien suosima vaihtoehto. Ladattava työvalo tarjoaa paristollisiin malleihin verrattuna useita etuja, kuten kustannussäästöjä, ympäristöystävällisyyttä, parempaa käytettävyyttä, riittää että lataat akun ja lamppu on jälleen käyttövalmis. Ladattavuus tarjoaa lisäksi parempaa suorituskykyä koska akut ovat yleensä tehokkaampia ja kestävämpiä kuin paristokäyttöiset työvalot.
Toivomme tämän jutun auttaneen ja antaneen sinulle vinkkejä hyvän työvalon valintaan. Mikäli tarvitset neuvoja tai lisätietoja työvaloista tuoteasiantuntijamme auttavat sinua mielellään. Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse, chatissa tai tulla käymään arkisin Fenix Store Jyväskylän myymälässämme.