Fenix CL27R retkilyhty on eräs valmistajan tämän kauden mielenkiintoisimpia uutuuksia. Se on täynnä kiinnostavia ominaisuuksia, kuten mm. portaattomilla kiertokytkimillä toteutettu innovatiivinen käyttöliittymä, magneetti- ja jalustakiinnitys, kahvan 360° säädettävyys ja latausmahdollisuus varavirtalähteellä. Maksimikirkkaudeksi luvataan jopa 1600 lumenia ja valon kantamaksi 180 m. Ensisilmäyksellä malli vaikuttaa jopa nerokkaasti suunnitellulta. Selvitimme uutuuden toiminnan retkikäytössä. 

Rakenne ja sen edut

Perinteisesti retkilyhdyille on tyypillistä sylinterimäinen rakenne. Sen etuina ovat valon loistaminen ympäristöönsä, kompakti koko sekä sopivuus niin ulko- kuin sisäkäyttöön esim. teltassa tai mökissä. Sylinterimäisen rakenteen heikkoutena on valon kohdistaminen haluttuun kohtaan, mikä ei välttämättä ole edes mahdollista eikä ainakaan kovin tehokasta.

Uutuusmallissa sylinterimäisyys on korvautunut lähes neliskanttiseen, litteähköön runko- osaan, joka on sivuiltaan nivelöity kiertyvään kahvaan/kiinnitystelineeseen. Runko-osan toisen sivun keskellä olevaa valoa säädetään rungon päällä sijaitsevilla kierto- ja painokytkimillä. Rakenne mahdollistaa valon kohdistamisen haluttuun kohtaan sekä kahvan melko vapaan sijoittamisen. Testiin tullut yksilö oli väriltään Wild Green metsänvihreä, joka miellyttää ainakin testaajan silmää. Myös muotoilu on onnistunut ja valaisin näyttää ammattimaiselta, arvokkaalta ja modernilta.

Paristo ja lataus

Valaisimessa käytetään yhtä 21700-standardin paristoa suurehkolla 5000 mAh akkukapasiteetilla. Paristokotelon kansi on valaisimen pohjassa. Sileän pintansa vuoksi se edellyttää avausta mukana tulevalla kolikon muotoisella muovityökalulla tai isommalla kolikolla. Kansi on suojattu o-renkaalla vedeltä ja lialta. Valaisimella on IP66 vesi- ja pölytiiviysluokitus.

Valaisin ladataan mukana tulevalla latausjohdolla sen USB-C liitännän kautta. Liitäntä on suojattu kumisella suojakannella. Valitettavasti suojakantta suljettaessa sen lipan puoleinen pää jää helposti repsottamaan, jolloin myöskään valaisimen kahva ei pääse kiertymään sen yli. Tämä antaa vaikutelman, että suojakannen mitoitus ei ole aivan onnistunut. Varmimmin suojakannen sai kokonaan paikalleen painamalla sitä ensin lipan puolelta ja sen jälkeen sormea liu’uttaen suojakannen ”saranapäätyä” kohden. Paristo latautuu tyhjästä täyteen reilussa 2 tunnissa maksimissaan 14 W latausteholla. Pariston lataus ilmaistaan kannen päällä olevalla neliportaisella led-asteikolla. Latausportissa ei ole mahdollisuutta virran ulosottoon eli valaisinta ei voi käyttää varavirtana esim. puhelimen lataamiseen.

Lataus varavirtalähteellä

Valaisimen latausporttiin on mahdollista liittää varavirtalähde. Varavirran käyttö edellyttää valaisimen pariston paikallaan oloa eli varavirralla valaisinta ei voi käyttää ilman paristokotelossa olevaa toimivaa paristoa. Testasimme varavirtatoimintaa kahdella eri varavirtalähteellä, joista toinen oli aiemmin testaamani Fenix Superraptor 3 Power Extender. Valaisimen paristo tyhjennettiin ennen jokaista testikertaa. Kytkettäessä varavirtalähde antamaan virtaa valaisimelle, syttyy latauksen merkkivalot ja valaisinta voi myös käyttää samanaikaisesti. Tulos oli sama sekä valmistajan omalla että toisen valmistajan varavirtalähteellä, mikä mahdollistaa latauksen haluamallaan varavirtalähteellä.

Varavirtalähteen käyttö lataukseen edellyttää, ettei kahva ole suoraan alaspäin-asennossa latausportin sijainnin johdosta. Tämä käytännössä estää tai ainakin tekee melkoisen hankalaksi varavirralla latauksen valaisimen ollessa kiinnitettynä kamerajalustaan, varsinkin jos valaisinta haluaa käyttää samanaikaisesti. Myöskin valaisimen ripustaminen erityisesti magneetin varaan yhdessä samanaikaisen käytön ja varavirralla latauksen kanssa voi osoittautua haasteelliseksi yhtälöksi. Parasta olisikin, jos valaisin olisi tasaisella alustalla, mikäli sitä haluaa yhtäaikaisesti käyttää ja ladata varavirralla.

Kiinnitysmahdollisuudet ja niiden toiminta

Kahvassa on sekä magneettikiinnitys että 1/4” kierre kamerajalustalle. Magneetin teho on riittävä pitämään valaisimen paikallaan tasaisen alustan lisäksi isommissa teräsputkissa. Magneettikiinnitys yhdessä kahvan nivelöintiin sisäänrakennetun kitkan avulla mahdollisti valaisimen vapaan kiertämisen kahvan ympäri ja pysymisen paikallaan asetetussa kiertokohdassaan. Tämä on erityisen kätevää esim. auton konehuonetta valaistessa tai metallisella työpöydällä.

Kiinnitysmahdollisuus kolmijalkaan lisää käytettävyyttä ja valaisin toimii jopa valokuvauksessa tai työvalona sisä- ja ulkokäytössä. Valaisimen voi myös ripustaa kahvastaan esim. puun oksaan. Kahvan rakenteen vuoksi koukkuun ripustaminen edellyttää riittävän ison koukun tai vaihtoehtoisesti narun käyttöä eikä kahvan tasainen pinta takaa koukun/narun pysymistä kahvan keskellä tasapainopisteessä. Valaisimen ripustusmahdollisuuksia voi parantaa kahvan kierteeseen sopivalla, esimerkiksi kamerakaupoista saatavalla 1/4” kierre D-rengas kameraruuvilla. Tällainen kiinnike olisikin oiva lisäys mallin seuraavan version vakiovarusteisiin.

Valaisinta voi käyttää tasaisella pinnalla sekä alaspäin kierretyn kahvan päällä että valaisimen runko-osan pohjaa vasten. Valaisimen seistessä ala-asennossa sijaitsevan kahvan päällä valaisinta pystyi kiertämään vähän nivelöintinsä ympäri ilman kaatumista. Voimakkaammaat taivutukset eivät olleet mahdollisia ilman lisätukea. Valaisimen voi myös sijoittaa haara-asentoon runko-osan ja kahvan varaan nojaamaan valon kohdistamiseksi ylöspäin halutussa kulmassa. Tällöin valon kulmaa oli mahdollista säätää jopa lähes pystysuoraan asti nivelöinnin kitkan vuoksi. Valon voi myös kääntää kyljelleen osoittamaan suoraan ylöspäin, joskin alustan on oltava siihen sopiva rungon lämpenemisen johdosta.

Käyttöliittymä

Käyttöliittymä koostuu kahdesta kiertokytkimestä ja valaisimen päällä keskellä sijaitsevasta painokytkimestä. Ensimmäisellä kiertokytkimellä kytketään valaisimen valkoinen valo päälle ja säädetään valaisuteho ja toisella säädetään valon sävyä. Molemmat kiertokytkimet ovat portaattomia eli sekä tehoa että sävyä voi säätää vapaasti kiertokytkimen käyttöalueella ilman toisistaan erottuvia pykäliä.

Painokytkintä painamalla valaisimen ollessa pois päältä näkyy pariston varaustila neliportaisen asteikon avulla. Pitämällä painokytkintä pohjassa n. sekunnin ajan valon ollessa pois päältä kytkeytyy punainen valo päälle. Painokytkintä painamalla voidaan vaihtaa vilkkuvan ja staattisen punaisen valon välillä. Punainen valo sammutetaan pitämällä painokytkintä pohjassa n. sekunnin ajan tai kytkemällä kiertokytkimellä valkoinen valo päälle.

Kytkettäessä valkoinen valo päälle, käynnistyy valaisimen laajavalo. Kiertokytkimellä asetetaan haluttu valoteho. Painamalla painokytkimestä voidaan siirtyä laajavalosta kohdevaloon, siitä yhdistelmävaloon ja takaisin laajavaloon. Valotyypin valinnassa ei ole muistiominaisuutta eli valkoinen valo käynnistyy aina laajavalolla huolimatta viimeksi käytetystä valotyypistä.

Valkoisen laaja- tai yhdistelmävalon ollessa päällä voidaan toisella kiertokytkimellä säätää valon sävyä kylmän ja lämpimän valkoisen välillä. Kohdevalon sävyn säätö ei ole mahdollista.

Käytännön kokemuksia

Kytkinten käyttö oli selkeää ja intuitiivista ja valaisimen käytön oppii todella nopeasti. Sekä valotehon että sävyn portaaton säätömahdollisuus antaa käyttäjälle vapauden asettaa juuri haluamansa asetukset.

Valaisimen ripustus kahvan magneetin varaan edellyttää tarkkaavaisuutta kytkinten käytössä, ettei samalla pudota valaisinta. Magneetti on tehokas ja pitää valaisimen paikallaan, mutta valaisin voi tipahtaa, mikäli kytkimiä käyttää varomattomasti. Hyväksi taktiikaksi osoittautui valaisimen pitäminen paikallaan toisella kädellä käytettäessä magneetin varaan ripustetun valaisimen kytkimiä.


Laajavalon maksimissaan 1200 lm tehoinen leveä valokeila oli paras leiriolosuhteissa ja lähietäisyyden valaisussa tehokkaasti n. 10 m, välttävästi n. 20 m asti. Laajavalon lämmin valkoinen toi hieman punertavuutta ja tunnelmaa, kun taas kylmä valkoinen oli luonnollisemman, joskin hieman steriilin näköinen. Valokeila oli miellyttävän laaja ja sävyn säätömahdollisuus sopii tunnelman luomisen lisäksi näkyvyyden ja valaistuksen optimoimiseen. Valmistajan mukaan lämminvalkoinen valaisee paremmin sadekelillä ja sumussa eikä häikäise käyttäjää. Tätä emme kuitenkaan päässeet testaamaan testiajankohtina olleen hyvän sään johdosta.

Kohdevalo kohdisti valokeilan etäälle eikä tarjonnut hyvää lähinäkyvyyttä. Kohdevalon tehokas näkyvyys täydellä 800 lm valoteholla on n. 100 m, eli ei aivan tehokkaiden taskulamppujen tasolla, mutta hyvä käyttötarkoitus huomioiden. Harva retkilyhty mahdollistaa valon kohdentamisen näin kauas.

Yhdistelmävalossa laaja- ja kohdevalo ovat samanaikaisesti käytössä, jolloin sen 1600 lm täysteholla näkyvyys oli hyvä sekä lähelle että vähän kauemmas. Yhdistelmävalo oli paras leiriolosuhteissa, kun haluttiin pidentää laajavalon valokeilaa sekä liikkuvassa käytössä käytettäessä valaisinta taskulampun korvikkeena. Paras näkyvyys kauas oli kohdevalolla, mutta ero yhdistelmävaloon on erittäin pieni. Kohdevaloa käytettäessä valaisimen lähialue jää pimentoon, mikä voi olla myös etu joissakin valaisutilanteissa.



Punavalo ei ollut kovin tehokas ja sopii vain lähietäisyyden valaisuun. Merkinantoon se sopii hyvin ja näkyy kauas. Vilkkuva punainen toimii parhaiten esim. hätäkäytössä.

Jalustakiinnityksen toiminta ja käyttö taskulamppuna

Testasimme valaisinta myös kamerajalustaan kiinnitettynä. Kamerajalustakiinnitys avaa kokonaan uusia mahdollisuuksia valaisimen käytölle. Sitä voidaan käyttää retkellä leirin valaisuun, teltan kokoamiseen, työvalona, valokuvauksen apuna ja oikeastaan ihan mihin tahansa, johon tarvitaan hands-tilan valaisu. CL27R:n tavanomaista retkilyhtyä korkeampi valoteho oli riittävä jalustakäyttöön ja lähialueen hyvään valaisuun.

Jalustakiinnitys mahdollistaa lisäksi valaisimen sijoituksen riittävän korkealle tehokkaan valaisun aikaansaamiseksi. Valaisimen pienen painon vuoksi sitä voidaan käyttää myös kaikista kevyimmissä liikkuvaan käyttöön tehdyissä kamerajalustoissa, jolloin edes jalustan mukaan otto ei lisää merkittävästi painoa ja tilaa. Tämän valaisimen kanssa onkin erittäin suositeltavaa hankkia myös kamerajalusta, jollei sopivaa jalustaa jo löydy omasta valikoimasta.

Valaisin toimii myös taskulampun korvikkeena, jolloin käyttö oli kohtuullisen kätevää erityisesti kahva taaksepäin- asennossa. Käytettäessä valaisinta täydellä teholla sen runko lämpenee, joten siihen koskettamista on syytä varoa. Kahva eristää lämmön ja valaisinta voi pitää kädessä kahvasta, vaikka runko-osa olisikin kuuma.

Yhteenveto

Fenix CL27R siirtää retkilyhtyjen toiminnallisuuden kokonaan uudelle tasolle. Se yhdistää hyvän valotehon, intuitiivisen käytettävyyden ja monipuoliset valaisuominaisuudet nerokkaaseen kahvanivelöintiin magneetti- ja kierrekiinnityksellä. Nämä mahdollistavat valaisimen käytön retkeilyn lisäksi työvalona, kuvauksen apuvälineenä ja missä vaan siihen soveltuvassa kädet vapaana -valaisussa. Lisäksi valaisin on kompakti ja todella upean näköinen ja sen käyttöaikaa voi pidentää ulkoisella varavirtalähteellä. Hintakin on ominaisuuksiin nähden vähintäänkin edullinen.

Loppuarvosana

Arvosana: 9.5/10
Testaus: 11.9.2024 / Kai Lehtonen