Riihimäen Erämessuilla esitelty on ehdottomasti Fenixin kuluvan vuoden mielenkiintoisimpia uutuuksia. Lampun saapuminen messuille oli lopuksi vain yhdestä päivästä kiinni, maahantuoja sai uutuuden vasta messujen aukeamista edeltävänä päivänä. Edelliseen SUPERRAPTOR 2 testivoittajamalliin nähden tarjolla on mm. lisää valotehoa, valaisimen sivusta käytettävät kytkimet, punavalo-ominaisuus, älykäs kirkkauden vähentämistoiminto sekä lisävarusteena saatavilla oleva POWER EXTENDER -varavirtalähde. Testasin uutuusvalaisimen ja varavirtalähteen toiminnan.

Kuva: HM75R SUPERRAPTOR 3 otsalamppu

Ensivaikutelma

Ensivaikutelma lampusta on todella positiivinen. Valaisimen kierto- ja painokytkinten käyttö on intuitiivista ja nopeaa. Valaisinta on miellyttävää pitää päässä sen alhaisen painon ja mukavan otsapannan vuoksi. Myös erillisen varavirtalähteen käyttömahdollisuus tekee uutuudesta erityisen kiinnostavan. Testiajankohta sattui tämän valaisimen kohdalla vuoden lähes valoisimpaan aikaan. Metsässä yöaikaan oli kuitenkin riittävän hämärää, joten testi on suoritettu öisillä metsäretkillä.

Käyttökokemukset

Valaisimen käyttö tapahtuu sen oikeassa sivussa olevilla kierto- ja painokytkimellä. Kiertokytkimellä voidaan valita kohdevalo, laajavalo tai niiden yhdistelmä. Painokytkimellä valitaan haluttu tehotila. Kun valaisin on pois päältä, pitämällä painokytkintä pohjassa syttyy punavalo päälle. Painokytkintä painamalla voidaan vaihtaa punavalon kolmen eri kirkkausasetuksen välillä. Punavalo sammuu pitämällä painokytkintä pohjassa tai kääntämällä kiertokytkimestä haluttu valkoinen valo päälle. Pariston varaustila voidaan tarkistaa painamalla painokytkintä lyhyesti valaisimen ollessa pois päältä, jolloin valaisimen rungon päällä sijaitseva ilmaisin näyttää varaustilan neljän ledin avulla.

Paristo ja varaustila

Valaisimessa käytetään 18650 paristostandardia 3500 mAh akkukapasiteetilla. Se ei ole erityisen suuri huomioon ottaen 21700 standardilla tarjolla oleva 5000 mAh kapasiteetti. Valmistaja lieneekin päätynyt tähän ratkaisuun pienemmän pariston kevyemmän painon ja sitä kautta saavutettavan paremman käyttötuntuman vuoksi.

Kuva: HM75R SUPERRAPTOR 3 varavirtalähde

Power Extender varavirtalähde

Testattavaksi saapui myös SUPERRAPTOR 3:n uutuuslisävarusteena saatava POWER EXTENDER -varavirtalähde. Erillinen varavirtalähde edustaa kokonaan uutta suunnittelua ja mahdollistaa lisäkapasiteetin kytkemisen valaisimeen silloin kun sitä tarvitaan. POWER EXTENDER kiinnittyy otsapannan takaosan kiinnikkeeseen vyöklipsillä ja lyhyellä 40 cm latausjohdolla tai vaihtoehtoisesti sitä voidaan kuljettaa vyöllä, taskussa tai repussa mukana tulevan pitkän 100 cm latausjohdon avulla. Varavirtalähteestä voidaan myös ottaa virtaa ulos USB-C latausportin kautta. Alkuperäiset latausjohdot voidaan lukita sekä SUPERRAPTOR 3 että varavirtalähteeseen kytkemällä latausjohto ja kääntämällä liitintä myötäpäivään. Tämä auttaa estämään johdon irtoamisen valaisinta käytettäessä. Latausjohdon kytkentä on vesitiivis eli sekä valaisin että varavirtalähde säilyttävät vesitiiviysluokituksensa toisiinsa kytkettyinä. Varavirtalähteessä on led-valolla varustettu virtakytkin, josta voidaan virran päällekytkennän lisäksi painamalla tarkastaa pariston varaustila, kun varavirtalähde ei ole liitettynä valaisimeen tai muuhun laitteeseen.

Tuotepakkaus

Myyntipakkaus sisältää myös ylimääräisen O-rengastiivisteen ja kaksi latausjohdon pikakiinnikettä SUPERRAPTOR 3 otsapantaan tai esimerkiksi repun hihnaan. Valaisimessa käytetyn pienemmän pariston ja lisävarusteena saatavan suurella akkukapasiteetilla varustetun erillisen varavirtalähteen käyttö on varsin mielenkiintoinen ratkaisu, joka yhdistää kevyen valaisimen mahdollisuuteen käyttää lisävirtaa tarvittaessa.

Erillinen akku

Lähtökohtaisesti en pidä otsalampun erillistä akkua kätevänä ratkaisuna, koska se edellyttää latausjohdon käyttöä ja erillistä akun sijoitusta tehden valaisimen käytöstä hitaampaa ja kömpelömpää. Tässä tapauksessa ominaisuudesta ei ole haittaa, koska valaisimessa itsessäänkin on oma paristonsa. Valaisinta voi siis käyttää sekä 18650 standardin varaparistoilla että Power Extender -varavirtalähteen avulla tehden käytöstä monipuolisempaa.

Keskeytyksetön käyttö

Varavirtalähde mahdollistaa valaisimen keskeytyksettömän käytön sen pääpariston loputtua, kunhan pitää varavirtalähteen kytkettynä valaisimeen. Valmistaja lupaa kaksinkertaista käyttöaikaa verrattuna valaisimen käyttöön ilman Power Extenderiä. Arvio vaikuttaa varovaiselta. Varavirtalähteen suuren 5000 mAh kapasiteetin vuoksi teoreettinen käyttöaika ilman tehonsiirtohäviöitä on jopa 2,4-kertainen eli kapasiteetti lisääntyisi peräti 140 %.

Vertailu muihin varavirtalähteisiin

POWER EXTENDERin hankintaa puoltaa pidemmän yhtäaikaisen käyttömahdollisuuden lisäksi sen suuri akkukapasiteetti, mahdollisuus kiinnittää se sekä valaisimeen että taskuun/vyöhön/reppuun ja virran ulosottomahdollisuus esim. matkapuhelimen lataamiseen. Lisäksi varavirtalähde periaatteessa mahdollistaa valaisimen paremman toiminnan kylmillä keleillä, se kun voidaan sijoittaa taskuun tai muun lämpöeristeen sisälle. Tätä ei kuitenkaan päästy testaamaan kesäkeleillä. Verrattaessa POWER EXTENDERiä muihin varavirtalähteisiin se yhdistää kompaktin koon, vesi- ja pölytiiviin rakenteen, kokoonsa nähden ison kapasiteetin, vaihdettavan pariston, pikalatauksen ja latausjohdon lukitustoiminnon laadukkaaseen metallirakenteeseen ja pikakiinnitysmahdollisuuteen. Markkinoilla ei vaikuta olevan kovinkaan monta muuta varavirtapankkia, jotka kykenevät yhdistämään kaikki em. ominaisuudet.

Pariston vaihto

Jos varavirtalähdettä ei halua käyttää, mutta tarvitsee lisää akkuvirtaa, tapahtuu valaisimen pariston vaihto varsin vaivattomasti avaamalla rungon vasemmalla puolella sijaitseva paristokotelon suojakansi. Kansi on suojattu lialta ja kosteudelta o-renkaalla ja sen kierteet ovat erittäin laadukkaat, joten pariston vaihto sujuu hujauksessa, kunhan varmistaa pariston sijoittamisen oikein eli tässä tapauksessa plusnapa (+) sisäänpäin. Paristokotelo on myös suojattu kullatulla jousella iskuja vastaan. Nämä paristokotelon laatuominaisuudet koskevat myös Power Extenderin paristokoteloa, pariston sijoitusta lukuun ottamatta.

Valaisimen ja varavirtalähteen lataus

Sekä valaisimen että varavirtalähteen latausportti on suojattu paksulla, päistään pyöristettyä suorakaidetta muistuttavalla kumisuojalla. Rakenne vaikuttaa toimivalta ja kumisuoja istuu napakasti paikoillaan eikä päästänyt vettä lävitseen testin aikana. Valaisimen lataaminen sujuu mukana tulevalla USB/USB-C latausjohdolla n. 3 tunnissa tyhjästä täyteen latausvirran ollessa 5 W. Sitävastoin POWER EXTENDER latautuu omalla USB-C/USB-C latausjohdollaan n. puolessatoista tunnissa peräti 18 W virralla. Tässä suhteessa varavirtalähteen lataus on selkeästi kehittyneempi. Testasimme valaisimen latausta myös varavirtalähteen latausjohdolla ottamalla virtaa älykkään USB-C Power Delivery latausportin kautta ja latausvirta vaihteli edestakaisin 4 ja 5 W välillä. Täten USB/USB-C kaapelin käyttö ei ainakaan parantanut latausta eikä valaisimessa ole pikalatausmahdollisuutta. Suosittelen valmistajalle ko. ominaisuuden lisäystä valaisimen seuraavaa versiota suunnitellessa.

Otsalampun kohdevalo

Valaisimen kohdevalo toimi parhaiten vähän kauempana olevien kohteiden valaisussa. Kohdevalon pienin tehoasetus riitti kevyeen ympäristön valaisuun. Kakkosteho osoittautui eniten käytetyksi. Tehoa oli tarpeeksi etenemiseen poluilla, joskaan kovin pitkälle ei nähnyt tälläkään tehovalinnalla. Kahdella suurimmalla tehoasetuksella näkyvyys oli hyvä pimeässä metsässä tähystelyyn ja etsintään. Suurimman tehoasetuksen 1600 lm valaisuteho ei ole erityisen paljon vastaavan tason käsivalaisimiin verrattuna eikä kohdevalolla näe tehokkaasti kuin n. 100 m päähän pimeässä metsässä. Tämä on ymmärrettävää painon ollessa otsalampun rajoittavana tekijänä ja suurempi valoteho edellyttäisi suurempaa paristokapasiteettia. Lisäksi otsalampun käyttötarkoitus poikkeaa sen verran käsivalaisimista, että harvemmalla on tarvetta korkeimmille tehoille. Tätä puoltaa myös mahdollisuus käyttää Power Extenderiä. Mielestäni valaisin olisi kuitenkin parempi, jos kohdevalon maksimitehoa nostettaisiin n. 2000 lumeniin parempaan tähystykseen pimeässä ja valaisimen paristostandardi muutettaisiin 21700 standardiksi mahdollistaen 5000 mAh paristokapasiteetin.

Laajavalo

Laajavalo nimensä mukaisesti kohdistaa valon sivusuunnassa laajemmalle, muttei kovin etäälle. Laajavalon pienin tehotila soveltuu parhaiten leiriolosuhteisiin esim. laavulla tai teltassa käytettäessä, kun muita ei haluta häiritä. Sen näkyvyys riittää käsin tehtäviin retkiaskareisiin, mutta 5 lm valoteho on niin pieni, että lukeminen ei käytännössä onnistu. Laajavalon suuremmat tehoasetukset osoittautuivat erittäin miellyttäviksi poluilla kulkemiseen. Kakkosteholla valoa on riittävästi kävelyyn pienessä hämärässä. Kolmosteho valaisi hyvin polun myös pimeässä. Polun näki läheltä ja riittävän leveästi eikä teknisessä maastossa kulku tuottanut näkyvyyden puutteesta johtuvia vaikeuksia. Suuremmat tehoasetukset sopivat myös vauhdikkaampaan etenemiseen esim. polkujuoksuun. Laajavalossa parasta oli sen luoma sensaatio, mitä hyvin tehty otsavalaisin parhaimmillaan tuo, eli valon kohdennus oli mielestäni juuri sopiva nautinnolliseen etenemiseen pimeässä. Laajavalon etuihin kohdevaloon nähden kuului myös se, että laajavalon avulla valaisimen käyttäjän takana kulkevilla oli parempi näkyvyys eteenpäin.

Kuva: HM75R SUPERRAPTOR 3 otsalamppu

Yhdistelmävalo

Yhdistelmävalo-käyttötilassa sekä kohde- että laajavalo ovat samanaikaisesti käytössä. Tämä teki mahdolliseksi nähdä hyvin sekä lähelle että kauas. Yhdistelmäasetus oli paras maaston ollessa haastavaa ja etsittäessä oikeaa reittiä tai kohdetta. Myös tämän asetuksen käyttö oli todella miellyttävää.

Kuva: HM75R SUPERRAPTOR 3 otsalamppu punavalolla max. 120 lm

Punavalo

Punavalo osoittautui toimivaksi ominaisuudeksi. Punavalon käyttö säilyttää paremmin hämäränäön ja käytössä oleva maksimiteho 120 lm riittää pimeässä metsässä kulkemiseen. Punavalon heikkoutena oli maaston muotojen vaikeampi erottaminen sitä käytettäessä. Punavalo ei siten ollut ideaalein haastaville poluille, jossa jalan oikea sijoitus ratkaisee etenemisen ja loukkaantumisen välillä. Leiriolosuhteissa punavalo toimi hyvin. Pienin tehoasetus riitti käsin tehtävien askareiden välttävään valaisuun. Keskimmäinen tehoasetus sopii leiriolosuhteiden lisäksi rauhalliseen etenemiseen ei-teknisesti-vaativassa ympäristössä. Suurimmalla tehoasetuksella punavalon käyttö värjää lähiympäristön voimakkaan punaiseksi. Tällöin teho riittää poluilla etenemiseen, kunhan muistaa em. rajoitteen maaston muotojen haastavammasta hahmottamisesta.

Käyttöliittymän ominaisuudet

Käyttöliittymän ominaisuuksiin kuuluu, että valaisuteho on maksimi 1600 lm niin kohde-, laaja- kuin yhdistelmävalolla. Yhdistelmävalon maksimiteholla valoteho jaetaan siten, että kohdevalo toimii 1000 lm ja laajavalo 600 lm teholla. Paras valoteho kauas on kohdevalon maksimiasetuksella kun taas parhaimman lähinäkyvyyden sai laajavalon suurimmalla teholla. Yhdistelmävalon suurin tehoasetus muistutti paljon lähivalojen suurinta käyttötehoa pienellä vivahde-erolla, jossa yhdistelmävaloja käytettäessä kohdevalon spotti muodostuu valaisukentän etuosaan ja lähinäkyvyys on vähän rajatumpi valokeilan sivussa. Käytön ollessa kevyttä on makuasia, kumpaa käyttötilaa haluaa käyttää. Kohdevalon suurin tehoasetus toki näytti hieman pidemmälle kuin yhdistelmävalon vastaava asetus, mutta näkökentästä puuttuu laajuus ja osaksi myös lähivalaisu. Laaja- ja yhdistelmävalon käyttö valaisee myös käyttäjän etuosan, kun taas kohdevaloa käytettäessä voi liikkua paremmin käyttäjää näkemättä muuten kuin valon osalta.

Etäisyyssensori

Valaisimessa on etäisyyssensori, joka mahdollistaa sen kirkkauden vähentämisen, kun valaisin on liian lähellä valaistavaa kohdetta. Toiminnon tarkoituksena on ehkäistä kuumenneen valaisimen aiheuttamat vaaratilanteet. Älykäs kirkkauden vähentämistoiminto kytketään päälle ja pois valaisimen ollessa sammutettuna painamalla painokytkintä 6 sekunnin ajan. Tällöin laajavalo vilkkuu kahdesti osoittaen päällekytkennän ja 8 kertaa poiskytkennän merkiksi. Ominaisuuden ollessa kytkettynä päälle se toimi hyvin ja johdonmukaisesti testin aikana vähentäen kirkkautta parin sekunnin viiveellä, kun valaistiin kohdetta n. 5 cm etäisyydeltä. Kirkkaus palautui nopeasti siirryttäessä vähänkin kauemmaksi. Toiminnon ollessa päällä kartan luku ja kaikki lähipuuhastelu onnistui hyvin eikä etäisyyssensorin aktivoituminen n. 5 cm varoetäisyydeltä aiheuttanut minkäänlaista haittaa käytölle.

Energiansäästötila ja tehotila

Valaisimessa on myös mahdollista valita energiansäästötila ja tehotila. Energiansäästötilassa valaisin vaihtaa aiemmin pienemmälle teholle akun säästämiseksi, kun taas tehotilassa valotehoa voi käyttää pidempään yhtäjaksoisesti. Energiatilan vaihto tapahtuu kytkemällä valkoinen valo päälle ja pitämällä painokytkintä 3 sekunnin ajan pohjassa. Tällöin punavalo vilkkuu kahdesti valitun energiansäästötilan merkiksi tai kolmesti tehotilan osoitukseksi.

Käyttöliittymä toiminnot

Valaisimen käyttöliittymä on kokonaisuudessaan erittäin hyvä ja toimintojen käyttö on intuitiivisen helppoa. Valaisin muistaa käyttötilan viimeksi valitun tehoasetuksen ja tämä mahdollistaa esim. laaja- ja kohdevalon nopean edestakaisen vaihtamisen halutulla teholla. Kiertokytkimen käyttö tuntui napakalta ja käyttötilojen valinta tapahtui toisistaan selkeästi erottuvin pykälin. Samalla käyttö oli pehmeän tuntuista. Mielestäni valaisin olisi kuitenkin parempi, jos kiertokytkin olisi halkaisijaltaan suurempi, jolloin sitä olisi helpompi pyörittää. Nyt se tuntuu vähän liian pieneltä. Painokytkimen toiminnassa ei ole huomautettavaa ja sen käyttö oli varsin johdonmukaista. Valaisimessa on lisäksi kiertämällä tapahtuva valaisukulman säätö vaakasuorasta eteenpäin lähes pystysuoraan alas. Valaisukulman säätö oli vaivatonta ja nopeaa. Suurin osa testistä tehtiin vaakasuorassa valaisukulmassa valaisimen runko lähellä pantaa, mikä mahdollisti myös kaukovalaisun.

Otsapanta ja käyttömukavuus

Otsapannan käyttömukavuus oli hyvä ja se pysyi hyvin asetetuissa säädöissään testin aikana. Mukavuutta ja pitoa paransi myös pannan etuosan sisäpuolen alareunassa sijainnut silikonipehmuste, minkä tarkoitus on myös estää hien valuminen silmille. Panta ei myöskään ollut erityisen hiostava edes kesäöinä. Varavirtalähteen ollessa kiinnitettynä valaisimen takaosaan, sen yhteispainon huomasi pidempään käytettäessä. Valaisin tuntui parhaalta päässä ilman varavirtalähdettä tai kun se oli sijoitettu muualle kuin valaisimen takaosaan.

Kaapelien lukitus ja asennus

Varavirtalähteen ja valaisimen välisten virtakaapelien lukitustoiminto esti tahattomat kaapelien irtoamiset testatessa. Asennusvaiheessa tuli kuitenkin olla huolellinen varmistamalla ensin, että liitin on auki-asennossa ottamalla kiinni liittimestä ja sen vetimestä ja kiertämällä liitintä vastapäivään. Tämän jälkeen painetaan liitin riittävän pohjaan. Lukitustoiminnon saattoi aktivoida vain ensin vastapäivään kierretyllä ja kunnolla pohjaan painetulla liittimellä kiertämällä liitintä myötäpäivään. Välillä liitin ei meinannut lukittua kunnolla. Havaitsin, että oli parempi aina varmistaa liittimen kiinnityksen jälkeen, että lukitustoiminto oli varmasti aktivoitunut vetämällä liitintä. Kun lukitustoiminto oli kytketty, ei käytössä ollut ongelmia. Valaisin on ehdottomasti parempi sen ja varavirtalähteen välisellä kaapelien lukitustoiminnolla sellaisenaan kuin ilman sitä. Mielestäni lukitustoimintoa tulisi kuitenkin kehittää tulevia malleja varten, jotta sen kytkentä olisi varmempaa. Nykymuodossaan kaapelien lukitus on mielekkäämpää tehdä valoisassa ennen valaisimen käyttöä, jos mahdollista. Pimeälläkin se onnistuu, mutta silloin on oltava huolellinen.

Kaapelikiinnikkeet ja niiden Käyttö

POWER EXTENDERiä käytettäessä oli oleellista kiinnittää mukana tulleet kaapelikiinnikkeet pannan sivupuolelle. Kun varavirtalähde oli kiinni valaisimen takaosassa, lyhyempää 40 cm virtakaapelia käytettäessä johto roikkui valaisimen sivussa altistaen sen kiinni jäämisen esim. oksaan ja se tuli osaksi myös näkökentän puolelle. Varavirtalähteen ollessa taskussa tai hihnassa kiinnitettynä pidemmällä 100 cm virtakaapelilla, se roikkui häiritsevästi näkökentässä. Nämä ratkaistiin kaapelikiinnikkeiden käytöllä, joilla johto voitiin ohjata kulkemaan pannan sivussa sen eteen tai sivulle kurottautumisen sijaan. Kun varavirtalähde ei ollut asennettuna, valaisimeen kiinnitetyt kaapelikiinnikkeet eivät mielestäni haitanneet käyttöä juuri mitenkään. Niiden olemassaolon saattoi tuskin havaita eivätkä ne vähentäneet käyttömukavuutta lähes ollenkaan ja niiden tuoma lisäpaino on erittäin pieni.

Kaapelikiinnikkeiden asennus

Kaapelikiinnikkeiden asennus on parempi tehdä etukäteen valoisassa. Se onnistui myös hämärässä taukotuvassa pelkästään otsalampun valolla pitäessä valaisinta kädessä ja kohdistamalla valoa kiinnityskohtaan. Se oli kuitenkin vähän konstikasta, kiinnikkeiden asennus hihnaan nimittäin tapahtuu verrattaen ahtaan raon kautta ja edellyttää loppuvaiheessaan reilua hihnan kasaan puristusta. Kiinnikkeiden asennus oli helpointa pujottamalla ensin pantahihnan alaosa kiinnikkeen raosta, sen jälkeen puristamalla hihna kiinnikkeen alaosaan siten, että hihnan yläosa saadaan vedettyä kiinnikkeen raosta sisään. Tämä sen vuoksi, ettei hihnan alaosan silikonipehmuste ole esteenä asennuksen loppuvaiheessa. Kiinnityksen napakkuuden hyvä puoli on, että kiinnikkeet tuskin irtoavat pannasta kovankaan käytön aikana.

Varavirtalähde käytössä

Valaisinta pystyi myös käyttämään ilman sen omaa paristoa pelkällä varavirtalähteellä. Tällöin valaisin on etuosastaan mahdollisimman kevyt puuttuvan pariston johdosta. Jos käyttää valaisinta em. tavalla, varavirtalähde olisi hyvä sijoittaa esim. repun rinta- tai lantiohihnaan. POWER EXTENDERin käyttö edellyttää virran päälle kytkentää virtanappia painamalla ja tällöin virtanappi oli käden ulottuvilla. Lisähyöty varavirtalähteen sijoittamisesta edellä kuvatulla tavalla oli mahdollisuus nähdä virtanapin näyttämä pariston varaustila virran ollessa päällä.

Kokonaisarvio Fenix SUPERRAPTOR 3 -otsalampusta

Fenix SUPERRAPTOR 3 on varsin vakuuttava otsavalaisin. Se yhdistää intuitiivisen käyttötuntuman, erinomaisen laajavalon, monipuoliset valaisuominaisuudet, hyvän käyttömukavuuden ja kiinnitysmahdollisuuden pannan lisäksi mukana tulevaan GoPro-kiinnikkeeseen. Valaisimen käyttö on jopa nautinnollista ja helpottaa astumista kokonaan uuteen maailmaan, jossa pimeässä liikkuminen valaistuna on mielekästä ja kokemisen arvoista. Hinta on lisäksi ominaisuuksiin nähden jopa edullinen. Puutteistaan huolimatta valaisinta voikin suositella lähes jokaiselle hyvää toiminnallisuutta arvostavasta peruskäyttäjästä aina ammattilaisille.

Kannaattaako POWER EXTENDERin hankinta?

POWER EXTENDER -varavirtalähteen hankintaa voi suositella pidempään yhtäjaksoiseen käyttöön ammattilaisille ja muille raskaan sarjan käyttäjille. Sitä voi myös suositella, jos tarvitsee ulkokäyttöä ja säätä kestävän kompaktin ja laadukkaan varavirtapankin, jonka paristo on vaihdettavissa ja joka toimii lisäksi SUPERRAPTOR 3 kanssa varavirtana.

Loppuarvosana

Arvosana: 9/10
Testaus: 19.6.2024 / Kai Lehtonen